preskoči na sadržaj

Osnovna škola Julija Kempfa Požega

Login
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

KONTAKT

OŠ JULIJA KEMPFA

Dr. Franje Tuđmana 2, 34000 Požega

OIB: 66604281111

Matični broj: 3351092

E-mail: skola@os-jkempfa-pozega.skole.hr

Telefon: 034 273 799

Fax: 034 312 826

LOKALI:

511 – Tajnica

512 – Ravnateljica (272 046)

513 – Zbornica

514 – Pedagog

515 – Računovodstvo

516 – Knjižnica

517 – Kuhinja (272 015)

519 – Domar

520 – Defektolog

521 – Psiholog (312 827)

Kako doći do nas ?

Kada zvoni ?
     PRIJE PODNE
1.sat: 08:00 - 08:45
2.sat: 08:55 - 09:40
3.sat: 09:50 - 10:35
4. sat: 10:40 - 11:25
5. sat: 11:30 - 12:15
6. sat 12:20 - 13:05

 
  POSLIJE PODNE
1.sat 13:30 - 14:15
2.sat 14:25 - 15:10
3.sat 15:20 - 16:05
4.sat 16:10 - 16:55
5.sat 17:00 - 17:45
6.sat 17:50 - 18:35
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 669791
Ovaj mjesec: 3219
Ovaj tjedan: 277
Vozila se barka

Circle of life

Django

Film o školi 2018.

Školski zbor 2017.

Bonton - kviz

Erasmus+ 2017.

Taurage, Litva 2017.

Kartepe, Turska 2017.

Smotra zborova 2017.

Maškare 2017.
Kuharica

Prilog o školi s HTV-a

4.a STAND UP

Dan škole 2016

Život škole

Dan grada 2015.

Školski zbor

 

 

skole.hr

 

Časopisi za mlade- Pomažu li nam u odrastanju?

Novinarke istražile dobre i loše strane časopisa za mlade Ok! i Teen

Dosta vam je škole i lektira? Želite se riješiti prištića i ostalih pubertetskih problema, ali ne znate kako? Želite nekome postaviti pitanje o ljubavnim problemima, ali ste previše sramežljivi? Ne želite više slušati dosadne savjete roditelja,  želite nešto novo? Imate nekakav skriveni talent (lijepo crtate, odlično pišete priče…), ali ne znate gdje to upotrijebiti? Možemo ovako pitati i pitati, ne bi bilo kraja, a ako imate neka od ovih pitanja u glavi, pročitajte našu reportažu i vašim problemima doći će kraj.

Ok!- Je li uistinu Ok?

Ok! je časopis koji danas rado čitaju mladi  u dobi od 12. do 20. godine. U njemu se može naći mnoštvo savjeta, pitalica, postera i još drugih tema. Naravno, ponekad su tu sadržaji koji su neprimjereni i mogu stvoriti probleme kod djece koja su nesigurna i nemaju razvijeno svoje ja . Ok! izlazi jednom mjesečno i u  svakom broju dobivaju se  darovi (naušnice, lakovi, knjige, sličice…). Njegova cijena je 18 kn, a dosada je izašlo 218 brojeva. Također, u njemu se mogu pronaći sve najnovije vijesti o događajima iz prethodnoga mjeseca ili najave onoga što će se tek dogoditi.

Ok! je zasićen  mnogim rubrikama. Odmah na početku vidjet ćemo rubriku Zoom. U njoj su uglavnom najnovije, zanimljive vijesti ili neki intervju. Zatim slijede rubrike Tvoja pošta, Fan info pošta i Tvoji problemi. U svim trima, čitatelji su u mogućnosti napisati što ih zanima, što ih pati ili žele doznati. U cijelom časopisu piše se o poznatima i slavnima. Uglavnom su to intervjui s njima ili neke zanimljivosti, opisivanje njihovoga života…Možemo reći da dio toga časopisa čine mladi  jer oni šalju svoje radove, npr. u rubrici  Stvarni život (opisuju svoja iskustva), Najljepše priče, Zona sumraka (horori koje izmišljaju mladi), zatim Škola stila (čitatelji crtaju najnoviju modu), Ok! talenti (crtež s glavom poznatih osoba). Naravno, čitatelji za sve to dobivaju odlične nagrade. U svakom broju nađu se Škola ljepote i Škola stila koje pomažu onima koji imaju problema s odijevanjem, te ponuda parfema, lakova, krema i ostalih modnih dodataka za bolji izgled. Kao šećer na kraju, dolaze  brojni kvizovi, križaljke, osmosmjerke i horoskop za mlade.

Sada znamo što sve možemo naći u Ok!, a što o tome misle naša psihologinja i pedagoginja?  Psihologinja Dajana Huseinčehajić, izdvojila je dobre i loše strane Ok!-a. Rekla je da joj  Ok! časopis koji djeci može poslužiti za razonodu. Sviđa joj se to što se čitatelji mogu povjeriti nekakvoj stručnjakinji za savjet, zatim savjeti za učenje i križaljke. Loše je kod tih časopisa  jer nekim učenicima  oduzimaju dosta vremena i odvlače pozornost od učenja i zato što kvizovi znaju poljuljati samopouzdanje kod nekih čitatelja. Na kraju je zaključila da je Ok! časopis koji je primjereniji srednjoškolcima i osmim razredima.

Pedagoginja Jasna Pavošević,  misli da je to kvalitetan časopis koji dobro dođe učenicima za odmor od učenja.Također je predložila da bi se sadržaji mogli mijenjati nakon pola godina da se časopis  malo osvježi. ''Pozitivne strane su što mnogi učenici mogu reći svoje probleme, što su prikazani poneki razredi  i njihov uspjeh, a negativno je to što neke rubrike govore o mršavljenju što može ražalostiti neke čitatelje'' rekla je pedagoginja.

Nakon mišljenja psihologinje i pedagoginje,  pogledajmo što o tome misle i ostali. Anica, 16.godina, srednjoškolka,  rekla je da joj se nekada Ok! stvarno sviđao, ali što je starija, ponuda sadržaja joj je sve besmislenija. Mladim djevojkama se nameću krivi ideali ljepote i to ponajprije fizički,  te krivi idoli. Zaključila je da  je novac bolje potrošiti na nešto drugo. Iva, 45.godina, izjavila je da je to apsolutna komercijalizacija, te da se određuju modni trendovi koji nisu prikladni za čitatelje mlađe dobi. Poručila je čitateljima Ok!-a da bolje čitaju Modru lastu i Lastanove savjete kojima  se uvijek mogu nasmijati. Nama, osnovnoškolkama,  Ok!  ponekad dobro dođe kao odmor od učenja  i kako bismo  ''odmorile mozak''. Nismo redoviti čitatelji Ok!-a, ali kupimo ga kada bude nekakav dobar poster ili obavijest o nekom novom filmu. Dobar nam je časopis iako ima i neke svoje loše strane (teme o mršavljenju, predstavljanje  šminke …). Možemo reći da je Ok! stvarno ok! Pročitajte ga i vi kako biste stekli svoje mišljenje, a sve što vam se sviđa ili ne, možete javiti na adresu Ok!, Koranska 2, 10000 Zagreb.

Teen

Teen je časopis za tinejdžere. To je mjesečnik koji košta 15 kn i u njemu se svaki mjesec mogu naći pokloni. Teen piše o raznim sadržajima. U novom broju, Teen se pozabavio dolaskom proljeća, zatim kako preživjeti u školi, šalabahteri i razni drugi savjeti za školu. Čitateljima se također sviđa to što mogu pitati dr. Jasenku o intimnim problemima i dr. Sanju o problemima u školi, prijateljstvu, ljubavi…Trenutno su in sadržaji o poznatima i mnoštvo kvizova. Cijeli časopis je popunjen rubrikama: Hit lista, O naj stvarima mjeseca, Šuškanja, Naj naj tračevi, Horoskop…Za one koji su puni mašte, postoje sadržaji koje pišu čitatelji, razne priče (npr.Romeo i Julija). Čitatelji se mogu sami okušati u pisanju tih priča ili mogu čitati druge priče.

Evo što o Teen-u misle naša pedagoginja i psihologinja.

Psihologinja, koja je u mladosti čitala takve časopise, sada kao psiholog ima drukčije mišljenje. Sviđa joj se to što časopis piše o onome što mladi vole te što  ima raznih savjeta kako poraditi na sebi. Misli da horoskop ne smiješ shvatiti ozbiljno, već kao zanimljivu razbibrigu. Dobro je to što časopis predstavlja hobije kojima se djeca bave i progovara o njihovim uspjesima. Ne sviđa joj se što u časopisu ima previše sadržaja o modi i izgledu, a to čitatelje uči da osobe oke sebe cijene na osnovi izgleda. Previše piše o skandalima slavnih, koji su najčešće naši idoli i za kojima se povodimo. Najmanje joj se sviđa što pišu o lažnim statistikama (npr., 80% dečki srami se prvog spoja, a to nikako nije istina).

Pedagoginja nam je također prokomentirala časopis. Ona o Teen-u, uglavnom, misli sve najbolje, ima korisnih stvari o modi i glazbi, primjeren je za čitanje, a i cijena je sasvim prihvatljiva. Samo želi reći kako bi se časopis trebao čitati i više, a glavna negativna strana je ta što neki čitatelji previše čitaju pa zaborave na svoje školske obaveze.

Nakon stručnih mišljenja, pogledajmo što o tome misle neki čitatelji i njihovi roditelji.

Čitateljice Teen-a pohađaju šesti razred, časopis im se sviđa jer piše o modi, glazbi i šalama. Vole ga čitati jer ima zanimljivih tema, puno savjeta te zgodni poklončići. Njihovo mišljenje je da je časopis jako dobar jer piše o svemu što vole mladi, zabavan je i, na neki način, poučan. Jedino što bi se moglo poboljšati je to da bude malo primjenjeniji za mlađe.Mišljenje o Teen potražili smo i kod majke čija djeca također čitaju Teen. Ona u svojoj mladosti nikada nije čitala takve časopise, ali svojoj djeci dopušta čitanje, iako neki sadržaji nisu primjereni njihovoj dobi. Pozitivno je to što ima raznih savjeta, a negativno što čitatelji ponekad postavljaju pitanja bez logike te pokloni koji su ponekad bezveze.

Naše mišljenje je da je to časopis za tinejdžere, ali ipak za malo starije, iako se mogu naći sadržaji za svaki uzrast. Mislimo da je časopis poučan, zanimljiv. Teen-u možete slati svoja pisma putem e-pošte na adresu teen@revije.eph.comili na adresu Koranska 2, 10002 Zagreb.

Čitati ili ne čitati, pitanje je sad?

Nakon različitih mišljenja različitih ljudi, možemo zaključiti da su oba časopisa vrlo popularna kod mladih osoba. Možda su primjereniji osmim razredima i srednjim školama, nego mlađoj dobi, ali ipak nude različite sadržaji za svaki uzrast. Pametnim odabirom sadržaja, čitajući ove časopise, možete se dobro zabaviti, a ponekad nešto i naučiti.

 

 Sara Bočkaj, Doris Jurković, Katrin Oršulić i Lucija Sabljić,7.d

preskoči na navigaciju